The South Stack Lighthouse on Holy Island, North Wales, overlooking Minesto's Holyhead Deep site 6km off the coast. Photo: Warren Cardwell

Storbritanniens regering tillkännager dedikerat prisstöd för tidvattenkraft

2021-11-25

Den brittiska regeringen har meddelat att den kommer avsätta 20 miljoner pund per år i prisstöd för elproduktion från tidvattenströmmar som en del av regeringens program för prisstöd till förnybar energi (Contracts for Difference, CfD).

Som en del av den fjärde auktionsrundan av CfD-programmet kommer den brittiska regeringen allokera 20 miljoner pund per år i dedikerat prisstöd för tidvattenprojekt. Syftet är att ge sektorn för marin energi möjligheter att utveckla teknik och sänka kostnaderna på samma sätt som havsbaserad vindkraft har kommersialiserats.

I en kommentar till beskedet från den brittiska regeringen säger Minestos vd Martin Edlund:

"Införandet av dedikerat prisstöd för tidvattenkraft är ett mycket välkommet och gediget åtagande från den brittiska regeringen för att driva på industrialiseringen av marin energi. Det är ett viktigt steg mot att förverkliga gigawatt-potentialen för förutsägbar och planerbar produktion av grön el i Storbritannien. Detta kommer att göra det möjligt för sektorn att attrahera ytterligare investeringar, växa leverantörskedjan och främja kommersiell uppskalning av teknologier och projekt."

Det fullständiga pressmeddelandet från Department for Business, Energy & Industrial Strategy finns tillgängligt via denna länk.