Installation av bottenförankring för Dragon 12 framgångsrikt genomförd

Press releases

7 december 2023

Minesto, ledande utvecklare av havsenergi, har idag framgångsrikt genomfört installation av en borrad och gjuten förankringslösning till Dragon 12 på bolagets produktionsplats ute till havs i Vestmannasund, Färöarna. Installationen genomfördes av Minestos samarbetspartner Leask Marine Ltd. Dragon 12-systemet är slutmonterat, testat, och redo för installation och driftsättning för elproduktion.

Den innovativa förankringslösningen är framtagen av Leask Marine tillsammans med Minesto, och är nu installerad för första gången. Dragon 12 systemet står slutmonterat på kaj i Vestmanna och är redo för installation och elproduktion.

Jämfört med ett traditionellt gravitationsfundament ger en förankring fäst i havsbotten lägre kostnader för utbyggnad av parker och sänkta koldioxidutsläpp.

”Vi är mycket nöjda med att ha förankringen till Dragon 12 på plats. Lösningen bygger på en ny metod där en mindre installationsbåt genomför en dygnslång borrning och fastgjutning av en stålpelare. Vi sparar tusentals ton betong eller stål genom att undvika gravitationsfundament. Metoden har stor potential att bli kostandseffektiv för framtida drakparker och koldioxidavtrycket blir mycket lågt”, sa Martin Edlund, vd för Minesto.

”Detta är en enorm prestation för riggens premiär; borrning av en så pass stor påle på mer än 80 meters djup på en tidvattensite. Vi vill uttrycka vår uppskattning till Minesto för förtroendet för vårat team och vår nya revolutionerande teknik för undervattensborrning, Submersible Drilling Rig (SDR), som spelat en central roll i projektet”, sa Douglas Leask, Managing Director på Leask Marine.

Om förankringslösningen:

Förankringslösningen består av en stålcylinder som borras ned i havsbotten, som sedan gjuts fast på plats och efter härdningen kan nyttjas. Ett mellanstycke installeras på cylindern som tillåter kopplingen av exportkabeln och installation av förankringslinan (tethern) och kite (kraftverk).