Martin Edlund fortsätter som VD för Minesto

Press releases

20 maj 2016

Styrelsen i Minesto AB har idag utsett Dr Martin Edlund, sedan februari tillförordnad VD, till VD och koncernchef för Minesto.- Martin har en idealisk kombination av teknisk kompetens, branschkännedom och erfarenhet av affärsutveckling, säger Bengt Adolfsson, styrelseordförande i Minesto.

Martin Edlund tillträdde som tillförordnad VD för Minesto i februari i år, då Anders Jansson valde att lämna sin anställning. Martin har under de senaste sex åren verkat som styrelsens ordförande med en operativ roll i bolaget, med fokus på affärsutveckling och partnersamarbeten.

En rekryteringsprocess har pågått sedan februari för att identifiera en lämplig efterträdare. Bengt Adolfsson, styrelseordförande i Minesto, berättar varför valet föll på Martin Edlund:

– Med tanke på den stundande industrialiseringen av teknologin Deep Green har vi letat efter en kandidat med både industriell och kommersiell bakgrund; någon med erfarenhet av att realisera utveckling av en helt ny produkt. Marin energi är dessutom en komplex bransch, där det är av stor vikt att man förstår hur teknik, politik och affärsutveckling hänger samman. Martin har en idealisk kombination av tekniskt kompetens, branschkännedom och erfarenhet av affärsutveckling, säger Bengt Adolfsson och fortsätter:

– Vi är övertygade om att Martin Edlund är rätt person att leda Minesto vidare på resan mot att bli en världsledande aktör inom marin energi.

Göran Linder, VD för Midroc New Technology och styrelsemedlem i Minesto:

– Jag har arbetat tillsammans med Martin i olika former under nästan tio år och vi har alltid haft samma slutmål: att skapa en bättre värld med hjälp av banbrytande teknik. Jag hyser stort förtroende för Martin och jag är säker på att han kan göra stor skillnad för bolagets utveckling framåt, säger Göran Linder.

Martin Edlund har under de senaste 15 åren varvat arbete som managementkonsult med strategiska forskningssamarbeten i världsledande teknikföretag såsom ABB, GE, LM Ericsson och ITT Industries. Han har även gedigen erfarenhet av att utveckla mindre, tekniktunga företag. Martin är teknologie doktor inom Innovation Management från Institutionen för industriell organisation och ekonomi på Chalmers tekniska högskola och har en civilingenjörsexamen i teknisk fysik. Han är medgrundare till Chalmers Entreprenörsskola, där Minesto föddes för tio år sedan.

– Det som har attraherat mig med Minesto från dag ett är den oerhörda marknadspotential som Deep Green besitter. Teknologin är unik i att den låser upp hittills onåbara naturresurser över hela världen. Att få chansen att leda denna utveckling tillsammans med våra fantastiska medarbetare i Göteborg, Holyhead och Portaferry är oerhört inspirerande, säger Martin Edlund, VD för Minesto. I samband med att Martin Edlund fortsätter som ordinarie VD har styrelsen beslutat att Bengt Adolfsson fortsätter som ordinarie styrelseordförande i Minesto.

2016-05-20

För mer information, vänligen kontaktaBengt AdolfssonStyrelseordförande, Minesto AB070-849 03 44bengt@bgainvest.se

Dr Martin EdlundVD, Minesto AB031-29 00 60press@minesto.com

Följande dokument finns att hämta från beQuotedMinesto_Pressrelease_2016-05-20.pdf

Om Minesto Minesto är ett svenskt miljöteknikföretag inom marin energi med missionen att minimera det globala fotavtrycket från energisektorn genom att möjliggöra kommersiell elproduktion från långsamma havs- och tidvattenströmmar.

Minestos prisbelönta och patenterade produkt, Deep Green, är det enda beprövade marina kraftverket som på ett kostnadseffektivt sätt kan utvinna förnybar marin energi från relativt långsamma vattenströmmar.

I maj 2015 beviljades Minesto en investering på 13 miljoner EUR från Europeiska regionala utvecklingsfonden genom Welsh European Funding Office, för den kommersiella lanseringen av Deep Green.

Minesto grundades år 2007 och har kontor i Göteborg, Holyhead, Wales och Portaferry, Nordirland. Minestos huvudägare är BGA Invest och Midroc New Technology. Minestos Certified Advisor är G&W Fondkommission. Läs mer på www.minesto.com

Bilder på Minestos ledningsgrupp och Deep Green finns att ladda ned från Minestos webbplats. Följ Minesto på Twitter: @MinestoAB.