Minesto beställer turbinprototyp från Schottel Hydro

Press releases

12 april 2016

Minesto har tillsammans med Schottel Hydro färdigställt designen på turbinen i Minestos tidvattenkraftverk Deep Green. Det svenska energiteknikföretaget har nu lagt en beställning på en prototyp av turbinen, med leverans i början av 2017.

Beställningen av det så kallade Power Take Off-systemet är det första resultatet av det strategiska samarbete mellan Minesto och Schottel Hydro som inleddes i december 2015. Under 2016 och 2017 kommer Schottel Hydro att förse Minesto med ett komplett turbin- och generatorpaket till företagets tidvattenkraftverk Deep Green.

– Vi är mycket nöjda över att ha färdigställt och verifierat turbindesignen till Deep Green. Jämfört med den första generationen Deep Green har turbinens prestanda förbättrats med cirka 10 procent. Samarbetet med Schottel Hydro fungerar precis som väntat alldeles utmärkt. Det är betydelsefullt för oss att de har tagit ett helhetsansvar för att ta fram detta viktiga delsystem, säger Martin Edlund, VD för Minesto.

Utvecklingsarbetet av turbinen har bland annat resulterat i en större rotordiameter och att rotorn nu har fem blad istället för tre. Designen har fastställts och verifierats via modelltester hos tyska Schiffbau-Versuchsanstalt i Potsdam.

Modelltester visar förbättringarMartin Baldus, teknisk chef på Schottel Hydro, är mycket nöjd med de senaste framstegen i projektet.

– Vi har nu slutfört den detaljerade utformningen av turbinen och kraftomvandlingssystemet till Deep Green. Modelltesterna har visat att turbinens prestanda och kavitationsbeteende har förbättrats jämfört med tidigare utformningar. Integrationen av vår leveransomfattning till Minestos kraftverkssystem fungerar mycket bra, säger Martin Baldus.

Designarbetet in i nästa fasNu går utvecklingsarbetet med Deep Green vidare in i nästa fas där designen av det fullskaliga systemet ska slutföras. För Schottel Hydros del startar tillverkning och acceptanstester av prototypen.

– Parallellt med slutdesignen upphandlar vi delsystem och komponenter som ska sättas samman till en första fullskalig modell. Denna ska sedan genomgå slutliga funktionalitetstester. Efter det är vi redo att under 2017 implementera Deep Green i fullskala på havsanläggningen i Wales, säger Martin Edlund. 

2016-04-12

För mer information, kontaktaDr Martin EdlundCEO Minesto ABTel., +46 705 79 43 20martin.edlund@minesto.com

Christine GraeffHead of Marketing & PRSCHOTTEL GmbH+49 (0) 26 28 / 61-487cgraeff@schottel.de

Följande dokument finns att hämta från beQuotedMinesto_Pressrelease_2016-04-12.pdf

Om MinestoMinesto är ett svenskt miljöteknikföretag inom marin energi med missionen att minimera det globala fotavtrycket från energisektorn genom att möjliggöra kommersiell elproduktion från långsamma havs- och tidvattenströmmar.

Minestos prisbelönta och patenterade produkt, Deep Green, är det enda beprövade marina kraftverket som på ett kostnadseffektivt sätt kan utvinna förnybar marin energi från relativt långsamma vattenströmmar.

I maj 2015 beviljades Minesto en investering på 13 miljoner EUR från Europeiska regionala utvecklingsfonden genom Welsh European Funding Office, för den kommersiella lanseringen av Deep Green.

Minesto grundades år 2007 och har kontor i Göteborg, Holyhead, Wales och Portaferry, Nordirland. Minestos huvudägare är BGA Invest och Midroc New Technology. Minestos Certified Advisor är G&W Fondkommision.

Läs mer på www.minesto.com

Bilder på Minestos ledningsgrupp och Deep Green finns att ladda ned från Minestos webbplats.Följ Minesto på Twitter: @MinestoAB.

About SCHOTTEL HYDROSCHOTTEL HYDRO offers its services in three segments: hydrokinetic turbines, semi-submerged platforms and components, such as turbine hubs and drives. SCHOTTEL HYDRO also includes the fully-owned subsidiaries TidalStream Ltd. (TSL) in United Kingdom and the Canadian company Black Rock Tidal Power (BRTP). SCHOTTEL HYDRO is located in Spay, Germany. A large network of SCHOTTEL sales and service locations ensure local customer service worldwide.

www.schottel.de/schottel-hydro/