Minesto har slutfört första installationsfasen i Holyhead Deep

Press releases

9 maj 2018

Minesto har slutfört den första installationsfasen till havs i det projekt som syftar till att demonstrera bolagets havsenergiteknik Deep Green anpassad för storskalig elproduktion. Det gravitationsbaserade fundamentet, inklusive systemet för infästning som förankrar Minestos kraftverk DG500 till fundamentet, har installerats på havsbotten i Holyhead Deep utanför Wales nordvästra kust.

– Vi är glada över att vara igång och att ha den första hårdvaran installerad på vår site i Holyhead Deep. Detta är en milstolpe för DG500-projektet, säger David Collier, COO på Minesto.

Det gravitationsbaserade fundamentet bogserades ut till Holyhead Deep, som ligger cirka 6 km från Holy Island, och sänktes till havsbotten genom att dess ballastceller fylldes med vatten.

Fundamentet, med ett infästningssystem monterat ovanpå, är den komponent som via förankringslinan fäster DG500-kraftverket till havsbotten samt låter det verka fritt i sin förutbestämda åttaformade bana.

För mer information, vänligen kontakta

Magnus Matsson Kommunikationsansvarig, Minesto AB 0705-70 75 08 press@minesto.com

Om Minesto

Minesto är ett svenskt miljöteknikföretag inom marin energi med missionen att minimera det globala koldioxidavtrycket från energisektorn genom att möjliggöra kommersiell elproduktion ur havet.

Minestos prisbelönta och patenterade produkt, Deep Green, är det enda verifierade marina kraftverket som på ett kostnadseffektivt sätt kan utvinna förnybar energi från långsamma havs- och tidvattenströmmar.

I maj 2015 beviljades Minesto en investering på 13 miljoner euro från Europeiska regionala utvecklingsfonden genom Welsh European Funding Office, för den kommersiella lanseringen av Deep Green.

Minesto grundades år 2007 och har kontor i Göteborg, Holyhead, Wales och Portaferry, Nordirland. Minestos huvudägare är BGA Invest och Midroc New Technology. Bolagets aktie (MINEST) är föremål för handel på Nasdaq First North Stockholm med G&W Fondkommission som Certified Adviser.

Läs mer om Minesto på www.minesto.com

Bilder och övrigt pressmaterial kan laddas ned via bit.ly/minestomedia.

Document: Pressrelease