Minesto News Update 10 juli 2020

News

10 juli 2020

Minesto presenterade vid EU:s Sustainable Energy Week
Jonas Millqvist vald till ny ordförande i Minesto
Bilder och video från installationsaktiviteterna i Vestmannasund
Minestos första DG100-system döpt till “Havfrúgvin”

Minesto presenterade vid EU:s Sustainable Energy Week

Minestos VD Martin Edlund presenterade den 19 juni vid ett webbinarium som arrangerades under EU:s Sustainable Energy Week av den internationella byrån för förnybar energi IRENA samt branschorganisationen Ocean Energy Europe.

Webbinariet, med titeln ”New horizons: Europe driving ocean energy development around the world”, fokuserade på den senaste utvecklingen av teknologier runt om i världen och framtiden för Europas roll som global ledare inom havsenergiteknik.

Webbinariet finns tillgängligt att se via denna länk (Martin Edlunds presentation startar runt 45:15).

Jonas Millqvist vald till ny ordförande i Minesto

Minestos årsstämma valde den 29 juni Jonas Millqvist till ny ordförande i Minesto. Jonas ersätter Bengt Adolfsson som har varit bolagets ordförande under de senaste fyra åren. Bengt Adolfsson kvarstår som styrelseledamot i Minesto som bolagets största aktieägare.

Jonas Millqvist är Senior Underwriter vid Danmarks Exportkreditnämnd, Eksport Kredit Fonden, och har varit medlem av Minestos styrelse sedan 2018. Han har gedigen erfarenhet av affärsutveckling och finansiering inom förnybar energi, inte minst från att ha arbetat åtta år för den globala vindkraftstillverkaren Vestas Wind Systems. Under sin tid på Vestas ledde Jonas olika team inom avdelningarna Treasury och Structured Finance för att möjliggöra storskaliga vindkraftsprojekt genom olika finansieringslösningar.

Mer information om årsstämman 2020 inklusive kommentarer från Bengt Adolfsson och Jonas Millqvist, samt VD:s anförande till årsstämman, finns tillgänglig via denna länk.

Bilder och video från installationsaktiviteterna i Vestmannasund

Minesto och dess partner, elbolaget SEV, fortskrider det gemensamma projektet i Vestmannasund för att demonstrera tidvattenkraftens potential som ett centralt energislag på Färöarna.

Bilder och video från arbetet i Vestmannasund finns att se via denna länk.

Minestos första DG100-system döpt till “Havfrúgvin”

Minesto har döpt sitt första DG100-system till “Havfrúgvin”. Namngivningen följde ett besök av Färöarnas premiärminister Bárður á Steig Nielsen på installationsplatsen i Vestmannasund, där Minesto och det färöiska elbolaget SEV arbetar med den första av två DG100-installationer i det gemensamma projektet för att realisera elproduktion från tidvattenströmmar på Färöarna.

Namnet Havfrúgvin, som betyder sjöjungfru på färöiska, har stor historisk betydelse på Färöarna, särskilt runt staden Vestmanna. Genom åren har namnet använts för att namnge båtar och fartyg på Färöarna och den första tävlingsroddbåten med namnet Havfrúgvin byggdes 1928.

I Vestmanna fanns en smack (traditionell fiskebåt) med namnet Havfrúgvin som var det enda av sju fartyg som tillhörde Vestmanna som överlevde andra världskriget.