Minesto News Update 5 november 2018

News

5 november 2018

Minister understryker Wales ambition för marin energi vid branschkonferens
Sökes: Ingenjörer som vill delta i kampen mot klimatförändringarna
EU-kommissionen och Bill Gates Breakthrough Energy lanserar fond som ska investera 100 miljoner euro i cleantech
TV4-nyheterna sänder inslag om Minesto

Minister understryker Wales ambition för marin energi vid branschkonferens

Europas och världens ledande utvecklare av havsenergi samlades förra veckan i Edinburgh för den årliga konferensen Ocean Energy Europe (OEE). OEE är en av de viktigaste kalenderhändelserna för Europas havsenergisektor och ger företag möjlighet att profilera sig mot och nätverka med viktiga beslutsfattare, investerare och inflytelserika branschaktörer.

Minesto deltog i walesiska regeringens utställning under konferensen och VD Martin Edlund presenterade vid en session om tidvatten-teknologier.

Wales Cabinet Secretary for Finance (motsvarande Sveriges finansminister) Mark Drakeford levererade ett huvudanförande på konferensen, där han underströk Wales ambition att bli ett ledande land i utvecklingen av marin energi.

– Vi strävar efter att göra Wales till en ledande aktör inom marin energi och energi som genereras av vågor och tidvatten spelar en viktig roll i våra ambitioner för en ekonomi med låga koldioxidutsläpp. Vårt mål är att generera 70 procent av vår energi från förnybara källor före 2030. Sektorn för marin energi kan spela en viktig roll för att Wales ska uppnå detta mål och har nära kopplingar till Wales första National Marine Plan. Allt detta stärker vår ambition att bygga en blomstrande bransch som genererar välbetalda jobb och affärsmöjligheter i Wales. Vi vill fortsätta att attrahera utvecklare från hela världen till våra walesiska vatten, sa Mark Drakeford under sitt anförande i Edinburgh.

Sökes: Ingenjörer som vill delta i kampen mot klimatförändringarna

Minesto söker ingenjörer som vill följa med på vår resa för att bygga en mer hållbar framtid. Är du eller känner du någon som inspireras av utmaningen med att flytta teknikgränser framåt? Vi har fyra lediga tjänster placerade i Göteborg. Läs mer om tjänsterna här.

EU-kommissionen och Bill Gates Breakthrough Energy lanserar investeringsfond för ren energi på 100 miljoner euro

EU-kommissionen och Breakthrough Energy, som leds av Bill Gates, har gått samman för att skapa Breakthrough Energy Europe, en gemensam investeringsfond för att ”hjälpa innovativa europeiska företag att utveckla radikalt ny teknik för ren energi och introducera denna på marknaden”.

– Vi behöver ny teknik för att undvika de värsta effekterna av klimatförändringen. EU har visat prov på värdefullt ledarskap genom att göra imponerande investeringar i forskning och utveckling. Forskare och företagare som håller på att ta fram nya innovationer för att motverka klimatförändringen behöver kapital för att bygga företag som kan leverera dessa innovationer till den globala marknaden. Breakthrough Energy Europe är utformat för att tillhandahålla detta kapital, sa Bill Gates, ordförande för Breakthrough Energy Ventures.

Breakthrough Energy Europe väntas vara i drift 2019. Hälften av investeringskapitalet kommer från Breakthrough Energy och den andra hälften från InnovFin, ett finansiellt instrument finansierat genom Horizon 2020, EU:s nuvarande forsknings- och innovationsprogram.

Läs hela pressmeddelandet från EU-kommissionen här.

TV4-nyheterna sänder inslag om Minesto

Förrförra veckan rapporterade Nyheterna i TV4 om Minesto i sina nyhetssändingar under fredagen. I inslaget intervjuas VD Martin Edlund och det lyfter Minestos teknologi samt de pågående driftsättningsaktiviteterna av företagets första tidvatteninstallation utanför norra Wales kust. Klicka här för att se klippet.

Och förra veckan publicerade teknik- och ingenjörstidningen Ny Teknik en artikel om Minesto, de framsteg som gjorts i Wales under de senaste månaderna och företagets initiativ för att etablera sin unika Deep Green-teknologi på marknaden. Artikeln är tillgänglig för prenumeranter här.