Minestos VD: ”Förutsättningarna att lyckas har aldrig varit bättre”

Press releases

9 mars 2016

I slutet på februari anordnades den globala konferensen International Conference On Ocean Energy 2016 i Edinburgh. Martin Edlund, vd för svenska miljöteknikföretaget Minesto, var inbjuden för att dela med sig av företagets framgångsrika arbete med att finansiera utvecklingen av Deep Green. – Vi är i ett mycket lovande läge vad gäller möjligheterna att industrialisera projekt inom vår nisch, säger han.

International Conference On Ocean Energy (ICOE) anordnas vartannat år och fokuserar på den industriella utvecklingen av förnybar marin energi. Temat för årets konferens var ”From Concept to Commercialisation”. Minestos vd Martin Edlund deltog i paneldebatten ”Hunting Dragons: What does it take for an Investor to back Ocean Energy?” tillsammans med andra tunga branschaktörer som Adam Norris, grundare av Wave Power och Tim Cornelius, vd för Atlantis Resources.

Minesto har tack vare unik teknik och stort fokus på kundnyttan framgångsrikt attraherat kapital för finansiering av utvecklingen av det patenterade vattenkraftverket Deep Green. Under paneldebatten lyfte Martin Edlund bland annat betydelsen av att Minesto tidigt fokuserade på affären och inte enbart tekniken.

– Vi byggde företaget Minesto i ett tidigt skede och vi fokuserade på förutsättningarna utifrån ett branschperspektiv. Vi lade till exempel stora resurser på kostnadskalkyler för att beräkna cost of energy, priset för den el som våra kraftverk kommer att producera, säger Martin Edlund.

Full fart framåt för att skapa en ny industri Minesto har hittills beviljats investeringar på upp till motsvarande MSEK 200 från Europeiska regionala utvecklingsfonden genom den walesiska regeringen, KIC InnoEnergy samt EU. Martin Edlund betonade i paneldebatten att Minestos partnerskap med offentliga aktörer har varit en avgörande framgångsfaktor.

– Vi har ända från början arbetat systematiskt med ett kundperspektiv gentemot det offentliga. Det har varit en viktig del i hur vi hittills framgångsrikt har lyckats finansiera vår affärsplan, säger Martin Edlund.

Martin Edlunds reflektioner från konferensen är att den överlag präglades av entusiasm och positiva tongångar. Detta gäller framför allt inom den del av branschen där Minesto är verksamma: energi från långsamma havs- och tidvattenströmmar.- Det sätt som myndigheter och den politiska viljan följer de stödsystem som finns och som vi på Minesto framgångsrikt har tagit del av – det gör att vår nisch är i ett mycket lovande läge vad gäller möjligheterna att industrialisera olika projekt. Det finns utmaningar i tekniken, det gör det alltid i sådana här verksamheter, men förutsättningarna för att lyckas har aldrig varit bättre.

– Minesto får mycket uppmärksamhet och uppskattning för att vi visar vägen i en bransch där många har haft det tufft. Att någon går i full fart framåt för att skapa denna nya industri ses såklart som mycket positivt, säger Martin Edlund.

2016-03-09

För mer information, kontakta Martin EdlundCEO, Minesto ABTel., +46 705 79 43 20E-post, martin.edlund@minesto.com

Bild på Martin Edlund, http://bit.ly/1Ko2G5gBilder på Deep Green, https://minesto.com/wordpress/wp-content/uploads/2016/03/Minesto_media_kit.zipFölj Minesto på Twitter, https://twitter.com/MinestoAB

Följande dokument finns att hämta från beQuotedMinesto_Pressrelease_2016-03-09.pdf

Om Minesto Minesto är ett svenskt miljöteknikföretag inom marin energi med missionen att minimera det globala fotavtrycket från energisektorn genom att möjliggöra kommersiell elproduktion från långsamma havs- och tidvattenströmmar.

Minestos prisbelönta och patenterade produkt, Deep Green, är det enda beprövade marina kraftverket som på ett kostnadseffektivt sätt kan utvinna förnybar marin energi från relativt långsamma vattenströmmar.

I maj 2015 fick Minesto ta emot 13 miljoner EUR som en investering från Europeiska regionala utvecklingsfonden genom den walesiska regeringen, för den kommersiella lanseringen av Deep Green.

Minesto grundades år 2007 och har kontor i Göteborg, Anglesey, Wales och på Nordirland. Minestos huvudägare är BGA Invest och Midroc New Technology.Läs mer på www.minesto.com.