Minestos VD om Brexit: ”Valresultatet påverkar inte Minestos EU-projekt i Wales.”

Press releases

27 juni 2016

”De finansiella stöden är säkrade och tidvattenenergi är nu mer betydelsefullt än någonsin för regionen”

Med anledning av utgången i folkomröstningen i torsdags, där en majoritet av det brittiska folket röstade för ett utträde ur den Europeiska Unionen, har Minesto idag publicerat följande kommentar.

I maj 2015 beviljades Minesto en investering på 13 miljoner euro (cirka 122 miljoner kronor) från den Europeiska regionala utvecklingsfonden via Welsh European Funding Office (WEFO), en del av Wales regering. Brexit påverkar inte Minestos EU-projekt i Wales som är i leveransfas och syftar till att demonstrera den första fullskalemodellen av företagets tidvattenteknologi Deep Green utanför Angleseys kust.

Martin Edlund, VD och koncernchef för Minesto, om resultatet i den brittiska folkomröstningen:

– Under den period då Storbritannien förhandlar villkoren för att lämna EU kommer frågetecknen för alla utländska företag som vill investera i Storbritannien gradvis att rätas ut. Vad vi vet redan nu är att vårt ekonomiska stöd från WEFO består. Detta EU-finansierade projekt har redan skapat flera nya jobb i Holyhead, och planen att utveckla vår första tidvattenanläggning, inklusive vår framtida monteringsanläggning, i norra Wales ligger fast.

– Marin energi är en av Storbrittaniens mest lovande framtidsbranscher med betydande tillväxtpotential och man har här en möjlighet att skapa en ny exportindustri. Vår bedömning är att den politiska viljan och olika former av marknadsstöd kommer att kvarstå och utvecklas.

– Storbritannien är en av många internationella, potentiella marknader för Deep Green-teknologin. Under många år har vi utvecklat marknadsmöjligheter i ett flertal länder där vår teknik har mycket stor potential. Detta arbete kommer att fortsätta, och enligt liggande planer fördjupas, parallellt med våra initiala satsningar i Wales, säger Martin Edlund.

2016-06-27

För mer information, vänligen kontakta Dr Martin EdlundVD, Minesto AB031-29 00 60press@minesto.com

Följande dokument finns att hämta från beQuotedMinesto_Pressrelease_2016-06-27.pdf

Om MinestoMinesto är ett svenskt miljöteknikföretag inom marin energi med missionen att minimera det globala fotavtrycket från energisektorn genom att möjliggöra kommersiell elproduktion från långsamma havs- och tidvattenströmmar.

Minestos prisbelönta och patenterade produkt, Deep Green, är det enda beprövade marina kraftverket som på ett kostnadseffektivt sätt kan utvinna förnybar marin energi från relativt långsamma vattenströmmar.

I maj 2015 beviljades Minesto en investering på 13 miljoner EUR från Europeiska regionala utvecklingsfonden genom Welsh European Funding Office, för den kommersiella lanseringen av Deep Green.

Minesto grundades år 2007 och har kontor i Göteborg, Holyhead, Wales och Portaferry, Nordirland. Minestos huvudägare är BGA Invest och Midroc New Technology. Minestos Certified Advisor är G&W Fondkommission. Läs mer på www.minesto.com

Bilder på Minestos ledningsgrupp och Deep Green finns att ladda ned från Minestos webbplats.

Följ Minesto på Twitter: @MinestoAB.